Käsky arvostelu

Kattava Käsky arvostelu

Käsky on suomalainen elokuva, joka kertoo sisällissodasta. Alun perin tarinan on kirjoittanut kirjaksi Leena Lander. Kirjasta seuranneen menestyksen jälkeen ohjaaja Aku Louhimies otti sisällissodan käsittelyyn tällä vuonna 2008 julkaistulla elokuvalla. Elokuva ei sinällään ota poliittista roolia, mikä on katsojan kannalta vain hyvä asia. Tarinaa kerrotaan valkoisesta jääkäristä, jonka tehtäväksi koituu saattaa punaisten naissotilas kenttätuomioistuimeen. Elokuva-arvostelu haluaa kiinnittää huomiota tähän inhimilliseen tarinaan, joka sodan kauheuksien keskellä on saatu tuotua esiin. Elokuva antaakin hyvän kuvauksen siitä, että vaikka valkoiset ja punaiset ovat poliittisesti vastakkain ja sisällissota on käynnissä, voivat henkilökemiat kohdata.

Käsky arvostelu haluaa painottaa näyttelijöiden loistavia suorituksia. Pääosissa olevat Käsky näyttelijät Samuli Vauramo ja Pihla Viitala tekevät erinomaista työtä roolihahmojensa parissa. Myös Eero Ahon henkilöhahmo kenttätuomari Emil Hallenberg jää mieleen.

Käsky elokuva - näyttelijät tekevät elokuvasta inhimillisen

Käskyssä on käytetty Suomen eturivin näyttelijöitä. Jo mainittujen Viitalan, Vauramon ja Ahon lisäksi elokuvassa esiintyy monia pitkän uran tehneitä näyttelijöitä. Janne Virtasen näyttelemä jääkäriluutnantti tuo hyvin esille ihmisyyden monet puolet ja tunteet.

Elokuva vilisee myös Sulevi Peltolan, Mikko Koukin, Miina Maasolan ja Oskar Pöystin tasoisia huippunäyttelijöitä. Näyttelijät pystyvät tuomaan erilaiset sisällissotaan liittyvät tunteet, kuten pelon, vihan ja tässä elokuvassa jopa rakkauden, esiin. Katsojat pystyvät samaistumaan roolihahmoihin ja saavat näin elokuvasta paljon enemmän irti. Näyttelijäkaarti ansaitsee siis ehdottomasti kiitoksen.

Käsky arvostelu - näin elokuva sai ensi-iltansa

Käsky sai ensi-iltansa vuonna 2008 ja moni elokuvateatteri Suomessa näyttikin Käskyä. Alkuperäisen teoksen kirjoittanut kirjailija Leena Lander kävi myös katsomassa elokuvan. Hänen mielipiteensä oli, että elokuva ei tuo esille kirjan rohkaisevaa sanomaa. Elokuva eroaakin kirjasta siinä mielessä, että elokuvassa sisällissota ja myös sen kauheudet ovat vahvemmin esillä.

Moni elokuvateatteri täyttyi viimeistäkin penkkiä myöten täyteen Käskyn näytösten aikana. Elokuva olikin katsojamenestys ja sai paljon hyvää palautetta katsojilta. 2000-luvulla myös muut elokuvat ovat tuoneet esille sisällissotaa, mutta Käsky teki sen eri näkökulmasta. Kyseessä ei siis missään nimessä ole sotaelokuva, vaikka niin voisi ensin luullakin. Käsky on puhtaasti historiaan pohjautuva draamaelokuva.

Käsky arvostelu

Käsky arvostelu tuo esille kauniin rakkaustarinan

Elokuva-arvostelu haluaa myös korostaa, että Käsky kertoo suuremmoisen rakkaustarinan, joka syttyy sisällissodan keskellä. Valkoinen jääkäri rakastuu punaiseen naissotilaaseen ja päättää pelastaa tämän tuomiolta, joka olisi varma kuolema. Sotimista enemmän elokuvassa keskitytään siis toivoon ja siihen, että rakkaus voittaa aina. Elokuva toistaa sanomaa, että poliittisella suuntautumisella ei ole väliä. Myös elokuvateatteri täyttyi kaikenlaisista ihmisistä. Elokuvaa saavuttiin katsomaan suuren, kaikki esteet voittavan rakkauden ja hyvyyden vuoksi.

Käsky arvostelu haluaa painottaa, että Käsky ei siis missään nimessä ole toimintaa täynnä oleva sotaelokuva. Vaikka elokuvassa seurataan sotilaiden elämää, eikä taisteluiltakaan voi aina välttyä. Tämä elokuva-arvostelu suosittelee jokaista suomalaista katsomaan Käskyn. Siinä kuvataan hyvin sisällissodan inhimillistä puolta ja sitä, kuinka sotilaat ovat joutuneet toteuttamaan jopa omasta mielestään vääriä, ylempää tulleita käskyjä.

Ota yhteyttä

Haluaisitko kuulla lisää tai keskustella? Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostin välityksellä info@kasky.fi

käsky