Käsky romaani

Käsky romaani on kertomus historiasta

Vuosi on 1918. Tammikuun 27. päivänä Suomen sisällissota, valtataistelu joka käytiin Suomen senaatin ja sitä vastaan kapinoineen Suomen kansanvaltuuskunnan joukkojen välillä, saa dramaattisen alkunsa. Kevään traaginen taistelu kääntyy valkoisten eli hallituksen joukkojen voitoksi ja punaisten laajamittainen vangitseminen, teloittaminen sekä pakeneminen kohti itää alkaa. Inkoon Västankvarniin perustetaan kenttätuomioistuin, joka Landerin romaanin keskeisin tapahtumapaikka.

Tuomioistuimen niin kutsutuksi pyöveliksi teloitustuomioita jakamaan nimitetään Emil Hallenberg, joka on yksi kirjan päähenkilöistä. Teos on fiktiivinen tarina, mutta sen taustalla on runsaasti mielenkiintoisia, mutta julmia todellisuuteen pohjautuvia tapahtumia, joista on kirjoitettu tiivistelmä kirjan lopun jälkisanoissa. Lisäksi, moni romaanin päähenkilöistä perustuu oikeisiin ihmisiin, joiden ympärille tämä tuon ajan arkoja aiheita käsittelevä romaani rakentuu.

Leena Lander yhdistää historian tarinankerrontaan

Teoksessa seurataan valkoisen jääkärin Aaro Harjulan ja hänen vankinaan olevan punaisen Miina Malinin matkaa Västankvarnin kenttätuomioistuimeen. Siellä Miina on määrä tuomita teoistaan, mutta mihin kaikkeen hän mahtaakaan olla syyllinen, kun valtapelejä rakastava ja punaviiniä litkivä kenttätuomari Hallenberg haastattelee häntä.

Perinteinen Leena Lander tuotanto tyylittelee usein nykyhetken ja takaumien keskenään luontevasti soljuvalla vaihtelulla, mikä nappaa lukijan nopeasti mukaan tarinan pyörteisiin. Käsky noudattaa tätä samaa nerokasta ja omanlaatuista tarinankerronta tyyliä. Landerilla on myös uniikki kyky luoda kutkuttava jännityksen ilmapiiri muutamalla tehokkaalla ja tarkkaan harkitulla sanalla, jotka pitävät lukijan jatkuvasti varpaillaan.

Käsky romaani on kertomus inhimillisyydestä

Kyseinen sisällissota kirja nostaa esiin tärkeitä teemoja, kuten esimerkiksi sodan aikana naisiin kohdistuvan väkivallan ja hyväksikäytön vääryyden sekä sotilaan velvollisuuden noudattamisen ja sankaruuden. Sotilaan velvollisuus on noudattaa käskyjä, vaikka ne olisivat ristiriidassa tämän henkilökohtaisten arvojen kanssa. Onko se kuitenkin sankaruutta, että jättää tietyllä hetkellä käskyn toteuttamatta ja osoittaa uhmakkuutta sekä inhimillisyyttä karmeuksien keskellä?

Tämä Landerin kirjoittama sisällissota kirja kertoo siis ainutlaatuisen rakkaustarinan, joka syttyy kahden eri yhteiskuntaluokkaa edustavan ihmisen välille keskellä sisällissodan kaameita julmuuksia. Vastoin kaikkia odotuksia jalo porvari rakastuu työläistyttöön ja päättää pelastaa hänet tuomiolta, joka johtaisi vääjäämättä kuolemaan. Pelkän väkivallan ja sodan kauheuksien kuvaamisen sijaan romaani keskittyy välittämään toivoa ja rohkaisevaa sanomaa.

Suomen sisällissota on kauan vaiettua historiaa

Suomen sisällissota on usein vaiettu yhteiskunnallisen keskustelun aihe, sen aikana tapahtuneiden epäinhimillisyyksien takia. Landerin fiktiivinen sisällissota kirja pyrkii kuitenkin tuomaan tuon ajan jälkiä jättäneet kipupisteet suuren kansan tietoisuuteen. Tuonaikainen poliittinen vastakkainasettelu on naamioitu muutaman eri henkilöhahmon taakse, jotka käyvät kiivasta vuoropuhelua kirjan alusta loppuun saakka. Perinteinen Leena Lander tuotanto on usein hyvinkin perusteellista ja dramaattista, sillä Lander on todennut, että jos hän ei olisi kirjailija niin hän olisi rikostutkija.

Käsky romaani on mielenkiintoinen siitä syystä, että yksi sen lähtökohdista on ollut Landerin oman isoisänsä elämä. Teoksessa kuvatun sisällissodan keskellä orvoksi jäänyt pikkupoika Eino on romaanin varsinainen päähenkilö ja myös Landerin isoisä, jonka tarina tämä romaani tavallaan on. Suomen sisällissota ja sitä seurannut aika oli karua aikaa varsinkin punaisille. Käsky käsittelee yhteiskuntamme sekä historiamme monia arkoja aiheita ja tabuja kaunokirjallisuuden muodossa.

Käsky romaani

Ota yhteyttä

Haluaisitko kuulla lisää tai keskustella? Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostin välityksellä info@kasky.fi

käsky