Suomalaiset elokuvat kertovat tarinoita elämästä.

Suomalaiset elokuvat tekevät historiaa tunnetuksi

Suomalaiset elokuvat ovat loistavana apuna ihmisten historian tietämyksen parantamisessa. Tutkimustyö elokuvien taustalla on hyvin perusteellista ja siitä ei tingitä. Katsojat saavat muutakin irti, kuin vain elokuvanautinnon ja tunnelatauksen. Historiatiedon levittäminen onnistuu elokuvan kautta monenlaiselle yleisölle ja tekee oppimisesta mukavampaa. Mikä sen rennompaa, kuin historian opiskelu popcornia maistellen ja pötkötellen! Jokaisen meistä tulisi tietää omasta ja isovanhempiemme menneisyydestä asioita, jotka auttavat meitä arvostamaan sitä, mitä meillä on tänään.

Mitkä suomalaiset elokuvat kertovat historiasta?

Historiasta kertovia suomalaisia elokuvia on pitkä lista. Näitä on valmistettu vuosikymmeniä jo ja vauhti ei ole hyytymässä. Elokuvaohjaajat ja käsikirjoittajat Edvin Laineesta ja Väinö Linnasta lähtien, ovat innostuneet ottamaan elokuviin inspiraatiota historiasta. Elokuvia, joita jokaisen ehdottomasti kannattaisi katsoa:

Uudempaa vai vanhempaa elokuvatuotantoa?

Uudemmat elokuvat, kuten Käsky ovat luonnollisesti modernimman oloisia, vaikka tarina kertookin menneistä ajoista ja historiasta. Monet pitävät enemmän näistä paremman kuvanlaadun omaavista elokuvista, vaikkakin vanhemmissa on oma tunnelmansa ja aitoutensa, jota on hankala jäljitellä nykymaailmassa. On hyvä, että on vaihtoehtoja, katsojiakin on monenlaisia ja ikäisiä. Nuoret tänä päivänä eivät ehkä pidä samasta tyylistä, kuin vaikka sota-ajan kokeneet.

Monelle sotien aikana eläneelle ihmiselle suomalaiset elokuvat voivat tuoda monia muistoja pintaan ja nostaa suuria tunteita esiin. On rikkaus, että saamme vielä kuunnella heidän tarinoitaan, mutta tämä rikkaus on vähenevä sellainen. Esimerkiksi sotaveteraanien määrä vähenee noin 2 500 veteraanilla vuosittain. Onkin siis erittäin hienoa, että historialliset tapahtumat tallentuvat myös elokuvan muodossa jälkipolville nähtäväksi ja koettavaksi. Näitä asioita ei pitäisi unohtaa koskaan, emmekä varmasti haluakaan tämän tapahtuvan.

Suomalaiset elokuvat parantavat otettaan päivä päivältä

Suomalaisia elokuvia kuvataan ja kirjoitetaan nyt enemmän kuin koskaan ennen. Vuonna 1919 itsenäistymisen jälkeen elokuvatuotanto pääsi kunnolla käyntiin ja vuoteen 1929 mennessä, oli valmistunut jo 56 elokuvaa. Tästä vauhti on vain kiihtynyt. Lukemattomia elokuvia on tehty ja edelleen tekemättä. Sanomattakin on selvää, että ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, joka on heille tuttua ja koettua. Näihin asioihin on helppo samaistua ja toisaalta hyvä keino myös purkaa ulos omia tuntojaan. Nykyään elokuvat ovat yksityiskohtaisempia kehittyneen teknologiankin ansiosta. Onhan elokuvien laadussa suuri ero esimerkiksi verratessa ensimmäisen Tuntemattoman sotilaan ja vuonna 2008 valmistuneen Käsky elokuvan välillä.

Suomalainen elokuva siis voi hyvin ja on vahvasti elossa. Historian tietämyksen kannalta laji on erittäin tärkeä ja sitä tulisi vaalia sekä tukea, jotta saisimme kulttuuriperinteen säilömisen jatkumaan tulevaisuudessakin. Kuka tietää, mitä historiallisia tapahtumia on vielä edessä, joista olisi hienoa saada aikaan muistoihin jäävä elokuva. Ties vaikka eläisimme sellaisia hetkiä juuri nyt, emmekä tiedosta sitä ollenkaan. Muistakaamme nautiskella elokuvien parissa.