Harva suomalainen osasi odottaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa 2022, vaikka merkit olivat olleet ilmassa pitkään. Konflikti oli ollut muhimassa viimeistään vuodesta 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Monet suomalaiset olivat kuitenkin kokeneet kotimaata lähempänä olevan uutisoinnin merkittävämmäksi kuin Ukrainan ja Venäjän väliset suhteet. Ukrainan tilanne alkoi kiinnostaa vasta, kun selvisi kuinka laajalle, ja myös suomalaisiin, sodan vaikutukset ulottuvat monella tavalla.

Ukrainan tilanne nostatti pakolaisvyöryn

Venäjä syytti Ukrainaa kansanmurhasta ja natsismista, jotka olisivat väitteen mukaan kohdistuneet maan venäläisvähemmistöön. Hyökkäys tuomittiin maailmalla laajalti ja suorasanaisesti, ja Ukrainalle ilmaistiin välitön tuki. Sota ei edennyt Venäjän suunnitelman mukaan nopeaan miehitykseen, vaan ukrainalaiset osoittivat puolustustahtonsa ja -kykynsä. Vaikka tilanne Ukrainassa odottaa yhä ratkaisuaan, sodan vaikutukset ulottuvat jo nyt kaikkialle maailmaan.

Länsimaailma reagoi Venäjän hyökkäykseen muun muassa asettamalla maalle suuria talouspakotteita. Lisäksi Ukrainaa autettiin sekä toimittamalla aseita, lahjoittamalla rahaa että järjestämällä humanitaarista tukea. Ukrainalaiset lähtivät sotaa pakoon sekä maan sisällä että rajojen yli muualle etsimään turvallista elämää. Ukrainasta on marraskuuhun 2022 mennessä lähtenyt 7,0 miljoonaa pakolaista, jotka on rekisteröity muualle Eurooppaan. Tämän luvun lisäksi tulevat ne pakolaiset, jotka eivät näy missään rekisterissä.

Suomen talouteen vaikuttava tilanne Ukrainassa

Venäjän hyökkäys vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin lukuisin eri tavoin. Yksi tuntuvimmista ja konkreettisimmista on sodan vaikutus Suomen taloustilanteeseen. Arvioiden mukaan Ukrainan tilanne heikentää talouskasvua vähintään yhden prosentin verran. Todennäköisesti tuntuvasti enemmän vuonna 2022. Syyt talouskasvun heikentymiselle ovat moninaiset. Pääsyitä ovat esimerkiksi kuluttajien ostovoiman heikentyminen, yleinen investointien ja kulutuksen vähentäminen sekä kansainvälisen viennin supistuminen. Inflaatio lisää osaltaan epävarmuutta voimakkaasti.

Ukrainan tilanne vaikuttaa myös energian hintaan tuntuvasti. Sodan myötä energian hinta on noussut, sillä Venäjä on yksi maailman suurimpia öljyn ja maakaasun toimittajia. Nyt toimittaminen ulkomaille on lähes lopetettu. Bensiinin ja dieselin sekä vaikkapa sähkön hinta on vuonna 2022 ollut ennätyskorkealla.

Ruuan hinta nousee Ukrainan tilanteen vuoksi

Kuluttajat ovat todenneet sodan vaikutukset kipeästi myös omassa ruokakorissaan. Ruokakaupasta riippumatta hinnat ovat nousseet selvästi kauttaaltaan. Suurimpia hinnan nostajia ovat olleet esimerkiksi kahvi ja liha. Suunnitelmallinen ostaminen onkin nyt monen mielestä tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Yksi keino talouden budjetointiin on tilata halpaa ruokaa netistä varastoon runsaammin ja käyttää sitä oman aikataulun mukaan. Tällöin säästö on pidemmällä tähtäimellä jo huomattava.

Sotatapahtumien seuraaminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää ennakoimattomassa maailmantilanteessa on seurata omaa talouttaan. Ruuan hintaa kannattaa tarkkailla esimerkiksi hyödyntämällä netin parhaat tarjoukset. Palveluiden ostamisessa taas kilpailutus kannattaa, olipa kyse sitten kampaajakäynnistä, auton huollosta tai asuntolainan ottamisesta. Tarkka taloudenpito tuo turvallisuuden tunnetta.

Ukrainan tilanne vaikuttaa mielialaan

Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että sodan seuraaminen reaaliaikaisena uutisista ja sosiaalisesta mediasta luo ihmisten mieleen epävarmuutta ja pelkoa. Kuvien välittämä todellisuus on raakaa ja julmaa. Parhaat sotaelokuvat pystyvät välttämään katsojaa ahdistavan vaikutuksen, koska ne ovat ainoastaan fiktiota. Sotaelokuvien katseleminen voi auttaa ymmärtämään sodan julmuutta ja ihmiskohtaloita ilman samanlaista ahdistusta kuin minkä esimerkiksi Ukrainaan liittyvä uutisointi tuottaa.

Sotatilanteiden seuraaminen mediasta kannattaa laittaa säännöllisesti myös tauolle. On hyvä, että seuraa uutisia ja politiikkaa tietääkseen, mitä maailmalla tapahtuu ja kenties tulee tapahtumaan. Kun uutiset herättävät levottomuutta, mieli kuitenkin kuormittuu. Siksi on tärkeää, että välillä voi ajatella jotakin aivan muuta, joka tuottaa ahdistuksen sijaan hyvää mieltä.

Tehokas keino mielen rauhallisena pitämiseen on esimerkiksi päätös, että seuraa Ukrainan sotaan liittyvää uutisointia ainoastaan kerran päivässä tiettynä kellonaikana. Muulloin asian voi yrittää unohtaa ja ajatella, että oma hätäily ei voi muuttaa tapahtumien kulkua. Itseään voi yrittää rohkaista myös sillä, että Ukrainan tilanne on nostanut esiin monissa ihmisissä valtavasti hyvää. Ukrainalaisia halutaan auttaa lukuisin tavoin ja tässä tehtävässä ihmiset kokevat olevansa samalla puolella.